13a Sessió Web: "La transformació de l'aprenentatge en línia a través de la xarxa social i el vídeo"

El dia 11 de juny de 2008, de 9 a 10.30h, tindrà lloc al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada la 13a sessió web 'La transformació de l'aprenentatge en línia a través de la xarxa social i el vídeo', a càrrec de Gregor Gimmy, fundador i chief executive officer (CEO) de l'empresa Sclipo http://www.sclipo.com/, una xarxa social per aprendre en vídeo i càmera web.

Objectiu de la sessió:
Reflexionar com la xarxa social i el vídeo poden canviar la forma d'aprendre en línia i plantejar què es pot fer a l'Administració.

Programa:
1. La xarxa social com a nou entorn d'aprenentatge en línia.
2. El vídeo i la càmera web, les noves eines de l'aprenentatge en línia.
3. El cas Sclipo.

Per veure més informació, cliqueu l'enllaç:

http://www20.gencat.cat/portal/site/Justicia/menuitem.6a30b1b2421bb1b6bd6b6410b0c0e1a0/?vgnextoid=b0c0a9d5b39c6110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=b0c0a9d5b39c6110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

CONGRÉS: Interacció comunicativa i ensenyament de llengües

Els propers 18, 19 i 20 de setembre de 2008, tindrà lloc a València el:
"I CONGRÈS INTERNACIONAL D'INTERACCIÓ COMUNICATIVA I ENSENYAMENT DE LLENGÜES"

El Congrés pretén estimular la investigació i la innovació acollint les aportacions sobre l'ensenyament de les distintes llengües i en qualsevol de les etapes de l'itinerari educatiu. La seva ambició és servir de punt de trobada a les diferents línies de treball i inquietuds que pugnen per dilucidar tant la matèria d'estudi com la intervenció del professor a l'aula i els estils d’aprenentatge dels alumnes.
Quatreenlinia hi assisteix amb la intenció d'aprendre i poder compartir coneixements.
Animeu-vos!!
Més informació cliqueu l'enllaç!!

LA CONSULTORIA QUATREENLINIA

Quatreenlínia és una consultoria associada a Aquaestudio, líder mundial en assessorament empresarial en l’àmbit de la formació virtual.

La consultoria Quatreenlínia es va crear l’any 2006 amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats que els nous escenaris tecnològics i comunicatius generen en l’àmbit educatiu. D’aleshores ençà, ha desenvolupat diversos projectes basats en l’aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació al món de l’ensenyament. Entre aquests projectes hi ha la posada en marxa de diversos entorns virtuals d’aprenentatge, vinculats a diferents àrees del coneixement, des de cursos de formació professional en línia dissenyats per a empreses fins a cursos d’extensió universitària o propostes autoformatives per a organitzacions de voluntariat. Quatreenlínia també ha format part de projectes de més abast i ha col·laborat amb diverses institucions, des d’ajuntaments fins a universitats, passant per editorials i productores audiovisuals, en la creació d’entorns d’e-learning.

En tots aquests projectes, com a part d’un grup de treball més ampli o com a responsables directes del procés, els membres de l’equip de Quatreenlínia han tractat de mantenir un perfil definit i buscar l’equilibri entre la col·laboració necessària i la personalitat pròpia. Per això, Quatreenlínia procura basar el seu treball en els fonaments següents:
  • Compromís professional: ser coherents amb les necessitats concretes de cada client i cada projecte i buscar sempre l’obra ben feta.
  • Compromís tecnològic: aprofitar al màxim les possibilitats de les TIC, des de la innovació i el rigor, sense excessos ni exhibicionismes, posant al servei del client aquelles eines més modernes, fiables i adients.
  • Compromís pedagògic: posar per davant de tot el sentit didàctic dels projectes i adequar-los a les característiques reals de l’àmbit en què s’apliquen.
  • Compromís social: usar les TIC per al progrés de la nostra societat, amb una visió transformadora de les possibilitats de la tècnica i l’educació, alhora que compromesa amb la realitat lingüística i cultural de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.

Per tal de mantenir aquests compromisos, l’equip de Quatreenlínia reuneix perfils professionals i acadèmics diversos i busca sempre la complicitat i la coordinació amb persones i empreses d’altres àmbits. Cada treball nou representa un esforç renovat per reeixir en aquests objectius.

EQUIP HUMÀ

GONÇAL LÓPEZ-PAMPLÓ RIUSC
Cap de Projecte i Assessorament Lingüístic
glopezpamplo@aquaestudio.net
www.gonçal_quatreenlinia.blogspot.com

Llicenciat en Filologia catalana i Filologia anglesa per la Universitat de València i Màster Oficial en Educació i TIC (e-learning) per la UOC. Fa classes de literatura catalana a la Universitat de València i treballa en tasques editorials i de disseny tecnopedagògic. En aquest àmbit, periòdicament imparteix un curs de blogs a la Universitat d’Alacant i ha dissenyat diverses webquests sobre llengua i literatura. Des del 2006 forma part de l’equip de Quatreenlínia com assessor lingüístic i coordinador d’alguns projectes.
Interessat per la didàctica de la llengua i les TIC, Gonçal ha participat en diverses iniciatives de difusió d’aquestes tecnologies, com ara els concursos d’Edublogs de la Universitat de València i ha dut a terme diversos treballs d’investigació i divulgació sobre aquesta qüestió.
Cap del projecte del curs de llengua Catallengües, amb Marta Estella s’encarregarà també de dissenyar els continguts pedagògics bàsics des del punt de vista de l’ensenyament de les llengües.


NÚRIA DUCH TURMO
Cap de l’Àrea Tecnopedagògica

nducht@aquaestudio.net
.
Diplomada de Mestre de Primària per la Universitat de Lleida. Llicenciada en Psicopedagogia per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Màster Oficial en Educació i TIC (e-learning) per la UOC.
Imparteix classes de primària i combina el seu horari amb cursos d’iniciació d’informàtica per a adults. La Núria estructura la major part dels cursos que imparteix i crea molts dels seus materials didàctics que duu a terme.
Mostra un clar interès pels processos docents en l’àmbit virtual, per la qual cosa coordina les qüestions d’informàtica a l’escola i assisteix a tota la formació que oferta el Departament d’Educació en relació al TAC (Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement) com del SATI (Seminaris d’Actualització en Tecnologia de la Informació).
La Núria es va incorporar a l’equip de Quatreenlínia al 2006 com assessora tecnopedagògica. En el curs de llengua Catallengües s’encarregarà de la disponibilitat dels materials didàctics en línia pel seu bon desenvolupament i serà responsable de totes aquelles accions formatives de l’aula virtual.


MARTA ESTELLA CLOTA
Cap de l’Àrea d’Organització i Economia

mestella@aquaestudio.net
.
Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster Oficial en Educació i TIC (e-learning) per la UOC.
Amb experiència en càrrecs de gestió en serveis lingüístics universitaris, el 2006 es va incorporar a l’equip de Quatreenlínia per portar l’organització i la gestió pressupostària de la consultoria.
Ha treballat també com a professora de llengua catalana i com a correctora de textos, i ha participat en congressos i jornades sobre l’ensenyament i aprenentatge de llengües i sobre planificació lingüística.
Per al curs de llengua Catallengües serà la responsable de realitzar tota la partida de pressupostos de l’aula virtual, detectar necessitats dins del curs i organitzar els espais de l’aula virtual. Juntament amb el Gonçal s’encarregarà de dissenyar els continguts pedagògics bàsics des del punt de vista de l’ensenyament de les llengües.


MIREIA GARGALLO LINARES
Cap de l’Àrea d’Informàtica
mgargallo@aquaestudio.net
.
Llicenciada en Psicologia per la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). Graduat en Multimèdia per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Màster Oficial en Educació i TIC (e-learning) per la UOC. Curs de Formació de Formadors per la Generalitat de Catalunya.
Compta amb una àmplia experiència als departaments de recursos humans i formació d’empreses i ha treballat en col·laboració amb els Ajuntaments de Barcelona i Badalona. Els seus coneixements multimèdia han aportat a Quatreenlínia innovació i el desenvolupament de noves eines.
La Mireia es va incorporar a l’equip de Quatreenlínia al 2006 per gestionar i dissenyar els webs, plataformes i blogs, així com donar suport informàtic a tots els projectes. Pel que fa al curs Catallengües, s’encarregarà de controlar i assegurar la implantació informàtica de l’aula virtual, així com dels recursos d’accés i complementaris, de comunicació i de gestió de la formació.
.
A més dels professionals esmentats que porten a terme tasques de coordinació dins les seves respectives àrees Quatreenlínia compta amb el suport d’un equip de formació, gestió i administració que complementa i assegura el funcionament de l’empresa i garanteix els objectius de qualitat establerts.

PROJECTES REALITZATS

Gener de 2006: Disseny d’un Campus en línia de la Creu Roja





- Adjudicació privada per part de la Creu Roja a la nostra empresa de la realització del disseny i posada en marxa d’un Campus en línia.

- Dirigit a: gent gran, presos, persones amb discapacitats i mancats de recursos tecnològics .

- Objectiu: l’alfabetització digital, la finalitat d’oferir unes competències o habilitats bàsiques en l’ús de les TIC en els processos de comunicació d’aquests col·lectius als quals s’adreça. S’intenta que aquests grups socials puguin fer ús i domini socialment d’Internet de forma equitativa, universal i solidària, tot beneficiant-se positivament de la xarxa.
- Valoració: Positiva, gran participació i èxit en els resultats obtinguts.



Maig de 2006: Disseny del web Praxi Lingüística de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona


- Adjudicació per concurs públic Universitat Rovira i Virgili.

-Dirigit a: persones interessades en el coneixement profund de la llengua catalana, els criteris lingüístics i bones pràctiques.

- Objectiu: Praxi Lingüística és una eina de consulta per a l’elaboració de documents de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Actualment s’hi recullen els criteris lingüístics de la URV relatius a la redacció de documents administratius (dels quals també es facilita uns models), les majúscules i minúscules, els tipus de lletra, les abreviacions i la traducció de noms propis, acompanyats d’algunes llistes pràctiques, com ara un glossari de dubtes de llenguatge administratiu, una llista d’abreviacions, la nomenclatura multilingüe de la URV i una llista d’universitats d’Europa, Amèrica del Nord i Oceania en català.

-Valoració: Positiva, posteriorment al disseny del web es va traspassar l’actualització de la mateixa al Departament per a Universitats, Recerca i Societat de la Informació que ha elaborat noves versions. A dia d’avui es mantenen les col·laboracions amb el Servei Lingüístic en l’actualització dels continguts relacionats amb les accions de promoció del català.


Juny de 2007: Disseny d’objectes d’aprenentatges divulgatius sobre literatura catalana per a la Institució de les Lletres Catalanes


- Adjudicació privada per part de la Institució de les Lletres Catalanes a la nostra empresa per a dissenyar deu jocs sobre literatura catalana.
- Dirigit a: adolescents d’antre 14 i 18 anys preferentment.

- Objectiu: donar a conèixer d’una manera lúdica, en el marc de la difusió de la cultura catalana promoguda per la Fira de Frankfurt, l’obra de dotze autors de la literatura catalana a alumnes d’educació secundària i batxillerat. Els autors escollits van ser Ramon Llull, Bernat Metge, Ausiàs Marc, Sor Isabel de Villena, Joanot Martorell, Joan Ramis, Jacint Verdaguer, Caterina Albert, Josep Carner, Pere Calders, Mercè Rodoreda i Jaume Cabré. La idea era fer una tria diferent, no massa canònica, que pogués cridar l’atenció dels alumnes per aquelles característiques menys conegudes dels autors seleccionats. Cada objecte d’aprenentatge constava d’una animació que recreava una obra de cada escriptor; igualment hi havia un resum biogràfic, una selecció d’enllaços sobre la seva trajectòria i diversos fragments que els alumnes podien enregistrar en la mateixa pàgina web on hi havia allotjat el projecte.

- Valoració: Relativament bona. El producte final va ser prou reeixit i diversos professors van emprar els objectes com a suport per a les seves classes. Tanmateix, no es van traduir a altres llengües (alemany i anglès s’havien previst inicialment) i no va tindre la difusió desitjable a través de la xarxa.

Setembre de 2007: Intranet de la xarxa de lectors de català de l’Institut Ramon Llull



-Adjudicació: concurs públic per part de l’Institut Ramon Llull (URL).
- Dirigit a: lectors de català de l’IRL.

- Objectiu: Oferir una intranet com a espai de treball, de gestió del coneixement i de comunicació a la xarxa de lectors de català, dispersos a diferents indrets del món. La intranet té com a finalitat facilitar el treball dels lectors i afavorir el sentiments de pertinença a una mateixa organització.

- Valoració: positiva, d’acord amb les enquestes realitzades als lectors i amb les estadístiques d’ús de l’espai.





Quatreenlínia també està realitzant actualment col·laboracions amb diverses empreses públiques i privades, ajuntaments i consells comarcals pel manteniment i renovació de les seves intranets i plataformes.

PROJECTE ACTUAL

El nostre Projecte Actual, es la posada en marxa d'una plataforma virtual:
Curs de català en línia_Catallengües.

Es fonamenta d’acord amb el plec de bases del Concurs Públic del Departament de la Vicepresidència (CPVP_08_12, DOGC 5082, del 03.03.08, p. 18.292) convocat per la Generalitat de Catalunya pel qual es fa la creació i posada en marxa d’una plataforma d’e-learning que implementa els serveis bàsics d’una comunitat virtual per a la formació en l’ensenyament del català a persones adultes.

El disseny d’aquest curs s’ha realitzat sota l’objectiu bàsic de facilitar l’aprenentatge i adquisició de coneixements específics i aplicats a diferents contextos i situacions de la llengua catalana, a aquelles persones s’inicien en el coneixement de la mateixa.
Aquí us deixem diversos enllaços del projecte:
  • Presentació:
  • Web del projecte: